Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft een app uitgebracht om een actueel beeld van de verspreiding van het coronavirus in kaart te brengen.

Met de COVID Radar-app voor iOS en Android wil het LUMC meer zicht krijgen op de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland. Gebruikers krijgen in de app een vragenlijst die zij het liefst dagelijks en anders elke twee tot drie dagen moeten invullen.

Deelnemers vullen hun postcode en leeftijdsgroep in en of zij een medisch beroep hebben. Daarna volgen vijftien vragen over medische klachten als hoesten, keelpijn en koorts, hoe lang mensen buiten waren en met hoeveel anderen er contact is geweest. Het liefst zou het LUMC zien dat gebruikers met de app informatie over hun hele gezin bijhouden.

Delen met andere instanties
De gegevens worden dan "geanalyseerd en gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek en populatiegerichte beleidsadvisering", stelt het medisch centrum. In eerste instantie zal het LUMC de gegevens gebruiken om zicht te krijgen op verspreiding en context in de eigen regio.

De landelijke gegevens worden beschikbaar gesteld aan andere medische instanties en onderzoekscentra. "Alle informatie wordt vertrouwelijk behandeld. Deze gegevens worden veilig opgeslagen in Nederland en voor een periode van maximaal 5 jaar bewaard", stelt het LUMC.

Wildgroei aan initiatieven
De Leidse app volgt na een reeks andere technische initiatieven om de corona-verspreiding in kaart te brengen. Zo wil de Europese Commissie de verspreiding van het coronavirus met behulp van telefoongegevens in kaart brengen.

Elk land moet dan geanonimiseerde data bij één provider opvragen, maar dat kan in Nederland volgens de privacyhandhaver Autoriteit Persoonsgegevens pas als de wet wordt aangepast.

Een initiatief van verschillende Europese universiteiten, medische instanties en bedrijven werkt aan een eigen app-platform. Daarmee moeten apps mogelijk worden die de corona-verspreiding over de Europese landsgrenzen kunnen volgen, maar wel voldoen aan de strenge eisen van privacywet AVG.

Eerder kwamen ook meerdere Nederlandse ziekenhuizen met eigen corona-apps, waarmee mensen kunnen controleren of ze misschien het coronavirus hebben.

RIVM Infectieradar
Het RIVM, eigenlijk de aanwezen instantie voor het verzamelen van gegevens over de verspreiding, heeft nog geen app. Op 17 maart werd Infectieradar.nl gelanceerd, maar de site raakte overbelast en gebruikte een verouderd systeem. Op 24 maart zei het RIVM te werken aan een nieuw systeem, tot die tijd worden gegevens gebruikt van de ruim 30.000 deelnemers die zich voor de oude infectieradar hebben aangemeld.



Bron: Bright.nl
Video:Bright.nl
        04-04-20