Windows 10 staat nu op 39,22% van de desktops geïnstalleerd, tegen 36,90% voor Windows 7. Tussen de beide versies door kwam ook Windows 8.1 uit, maar dit besturingssysteem viel nooit echt enorm in de smaak en staat nu op de vijfde plek van de meest populaire besturingssystemen. Zelfs Windows XP scoort beter.

Verwachtingen niet ingelost

Het laatste besturingssysteem van Microsoft is nu te vinden op meer dan 700 miljoen apparaten, waaronder desktops, telefoons, tablets en zelfs op Xbox-consoles. Dit is evenwel nog steeds beduidend minder dan de biljoen apparaten waar Microsoft aanvankelijk op mikte voor de drie jaar na de lancering van Windows 10.

Windows 7 bleef al die jaren zijn populariteit behouden, ondanks grootschalige acties van Microsoft om pc-bezitters aan te zetten tot het upgraden van hun besturingssysteem. Vooral zakelijke gebruikers bleven het oudere besturingssysteem trouw en bleken niet bereid om over te stappen. Maar zij moeten nu wel mee: volgend jaar, op 14 januari, zal Microsoft geen ondersteuning meer bieden aan Windows 7. Het besturingssysteem krijgt dan doorgaans geen updates en nieuwe functionaliteiten meer, waardoor er op termijn serieuze veiligheidsrisico’s kunnen ontstaan.

Verdere groei voorzien

Toch zal Microsoft nog niet alle zakelijke gebruikers over weten te halen, omdat er voor Windows 7 volgend jaar nog wel een Extended Security Updates-programma komt. Daarmee ontstaat een nieuwe mogelijkheid voor klanten om de migratie naar Windows 10 iets op te rekken tot januari 2023. Wel tegen een prijs, die ook nog eens ieder jaar zal verdubbelen.

De kans is dus groot dat gedurende dit jaar het marktaandeel van Windows 10 verder groeit. Overigens concurreert Microsoft vooral met zichzelf: ruim 85% van de populairste besturingssystemen zijn van het bedrijf (Windows 7, 10, XP en 8.1). Op gepaste afstand volgen Mac OS X 10.12 en 10.13.