Iedereen werkt op een computer, maar lang niet iedereen kan foutloos en snel typen. Gelukkig zijn de oeverloos saaie dactylocursussen, waar we eindeloos nietszeggende lettercombinaties moesten afwerken, verleden tijd. Toch draait sneller typen leren nog steeds om veel oefenen. En daarom zijn typegames juist zo interessant. De training zit verpakt in gameplay, en die kan soms zeer uitdagend zijn!
Voor we naar de games gaan, kun je nog even checken hoe snel je werkelijk bent. Wat je het meeste motiveert bij het aanleren van een vaardigheid, is natuurlijk duidelijk meetbare progressie. Iedere keer dat je leest hoeveel je er op vooruit bent gegaan, krijg je immers zin om het de volgende keer nog beter te doen.

Om je vooruitgang te meten los van een typegame, ga je bijvoorbeeld naar de Typing Speed Test. In deze 1-minuuttest typ je de woorden die voorbijglijden en na zestig seconden weet je hoeveel woorden en hoeveel karakters je per minuut tikt. Daarbij lees je een nauwkeurigheidspercentage. Heb je liever een Nederlandse typetest die op precies dezelfde manier feedback geeft, dan verwijzen we je naar ticken.be/typecursus/typetest.html.

Deze tests meten snelheid in twee maten: het aantal aanslagen per minuut (APM) en het aantal woorden per minuut (WPM). Er is internationaal afgesproken dat vijf aanslagen overeenkomen met één woord. Iedere spatie en ieder leesteken geldt als één aanslag.

Niet alleen de snelheid is belangrijk, je moet natuurlijk ook zonder fouten typen. Een goede typetest zal daarom fout getypte woorden aftrekken van het eindresultaat. De reële snelheid komt dus overeen met de foutloze snelheid. Wanneer je zo’n test doet en je merkt dat je een typefout maakt, doet u er verstandig aan om de typo meteen te corrigeren.

Typefighters

Een gouwe ouwe is Typefighters. Het spel is de verzameling van acht variaties, maar de algemene gameplay blijft dezelfde. Je moet de woorden die op het scherm verschijnen sneller typen dan de tegenstander.

Hoewel Typefighters voornamelijk bedoeld is om te spelen tegen tegenstanders van vlees en bloed via het netwerk, kun je het ook opnemen tegen een artificiële opponent. Het is een mooi uitgevoerde, verzorgde game die beschikbaar is op Steam (1,99 euro). Er is een gratis versie voor Windows en macOS, maar dan beschik je slechts over de module 'Stream'.

Je navigeert zelfs typend door de menu’s en het is mogelijk eigen woordenlijsten toe te voegen waarmee Typefighters je uitdaagt. Sommige modules doen een beroep op je vindingrijkheid zoals Creativity, waarbij je punten verdient door zo lang mogelijke woorden te typen. Hoe langer het woord, hoe meer punten.

Daarnaast is er Lines waarbij de game een 3x3 raster voorhoudt met 9 punten die gemarkeerd worden door woorden. Je verdient punten door woorden te typen die op dezelfde lijn aansluiten.


Bron Tekst en foto 
computertotaal.
20-07-2020