Externe dreigingen

"Het 'Extern'-label en de waarschuwingsbanner voor antwoorden zijn handige herinneringen voor gebruikers om voorzichtig te zijn met externe berichten", zo stelt Google in zijn blog voor Workspace Updates. "Dit kan helpen bij het vermijden van het onopzettelijk delen van vertrouwelijke informatie met ontvangers van buiten de organisatie."

Google meldt dat admins deze waarschuwingslabels kunnen in- en uitschakelen voor hun organisatie, en dat secundaire en aliasdomeinen worden vrijgesteld van dit 'Extern'-label.

 
 

Gmail external email threat

(Image credit: Gmail)

Eindgebruikers zullen niets hoeven te doen om met de nieuwe functie aan de slag te gaan, want dat wordt allemaal door hun admin ingesteld. Alle klanten van Google Workspace zullen dit kunnen zien, zowel de G Suite Basic- als Business-gebruikers.

Deze nieuwe melding werkt samen met de huidige waarschuwing van Gmail die gebruikers vraagt of ze iemand buiten hun organisatie willen contacteren, zeker als de ontvanger nog niet in hun contactenlijst staat.

De update komt er enkele weken nadat Microsoft een gelijkaardige functie voor Outlook aankondigde die ook gebruikers wil beschermen van e-maildreigingen. Na een update naar de nieuwste versie van Microsoft Outlook zullen gebruikers een nieuw extern label zien verschijnen bovenaan de e-mails in hun inbox. Als ze op het label klikken, dan zullen ze het e-mailadres van de zender te zien krijgen. Daarmee kunnen ze beslissen of het al dan niet veilig is om de mail of bijlages erin te openen.