Microsoft onthulde donderdagavond het nieuwe Windows 11. De update verschijnt later dit jaar en is gratis voor gebruikers van Windows 10, maar er is een flinke kanttekening. De minimumvereisten voor officiële ondersteuning van Windows 11 zijn hoger dan die voor Windows 10, zeker wat betreft de processor. Windows 10 hanteerde dezelfde eisen als Windows 8 uit 2012.

Windows 11 wordt officieel ondersteund op Intel Core-chips van de achtste generatie, de zogenoemde Coffee Lake-lijn, die eind 2017 op de markt kwam. Ook recente Pentium en Celeron-processoren worden officieel ondersteund.

Bij AMD-chips start de officiële Windows 11-ondersteuning bij Ryzen 2000-chips uit 2018.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Microsoft onthult Windows 11: nieuw ontwerp en Android-apps

Zachte ondergrens

Microsoft spreekt wel van een 'zachte ondergrens'. Gebruikers met een oudere processor kunnen Windows 11 straks wel installeren, maar krijgen dan een waarschuwing. Mogelijk worden zulke apparaten op langere termijn dan niet meer door Windows 11 ondersteund, ook al werken ze in eerste instantie wel.

Windows-gebruikers kunnen de geschiktheid van hun systeem voor Windows 11 al controleren met de PC Health Check-app.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Microsoft: ondersteuning Windows 10 stopt in 2025

Beveiligde opstart

Windows 11 vereist daarnaast een ingeschakelde TPM (Trusted Platform Module). Die module zorgt onder meer voor een beveiligde opstart van pc's. Om Windows 11 te starten is minstens een TPM-versie 1.2 nodig.

Vrijwel elke processor van de laatste vijf tot zeven jaar hebben een geschikte TPM, zegt Microsoft-beveiligingshoofd David Weston. Gebruikers moeten de module mogelijk handmatig inschakelen in het BIOS-menu van hun pc.