iDEAL is de populairste manier om aankopen op internet veilig af te rekenen. Betalen gaat via de app voor mobiel bankieren of de site van uw eigen bank. Alle grote banken van Nederland doen mee aan iDEAL (zie verderop). De betaling gaat direct van uw bankrekening naar die van de webwinkel. Er komen geen kosten bij. Iedereen die gebruikmaakt van internetbankieren kan betalen via deze methode.

Meestal is betalen via iDEAL gratis voor consumenten, maar ondernemers mogen geld vragen voor deze service. Net zoals bij het gebruik van een creditcard. Een bekend voorbeeld van een bedrijf dat 25 eurocent vraagt voor betalingen per iDEAL, is Thuisbezorgd.nl.

De volgende partijen zijn partner van iDEAL: ABN-Amro, ASN Bank, bunq, ING, Knab, Moneyou, Rabobank, Regiobank, Revolut, SNS, Svenska Handelsbanken, Triodos Bank en Van Lanschot. Wie bij een van deze banken een rekening heeft en online bankiert, kan betalen via iDEAL. Er is geen lijst met webwinkels die iDEAL aanbieden. Vaak staat er een logo van iDEAL op een website die meedoet, of kunt u het terugvinden bij de veelgestelde vragen of informatie over bestellen.

Betalen met iDEAL heeft de volgende voordelen:

 • Alle grote Nederlandse banken ondersteunen het systeem.
 • Er is geen aparte registratie of aanmelding nodig voor iDEAL.
 • Het bespaart u de moeite van zelf inloggen op de site van de bank en handmatig een betaling aanmaken en versturen.
 • Betalingen verlopen via de vertrouwde omgeving van uw eigen bank. U hoeft dus geen nieuw systeem aan te leren.
 • Betalen via verschillende platforms. Het kan via de computer, maar via smartphone of tablet gaat het net zo makkelijk.
 • Betalen gaat snel: betaalgegevens en rekeningnummers staan al ingevuld bij betalen. De betaling wordt meteen verwerkt, er zit dus geen vertraging op.
 • Betalen is veilig: er zijn weinig storingen en betalingen komen altijd op de goede plek uit. En er zijn geen onduidelijke tussenpartijen die ‘bemiddelen’ tussen een webwinkel en u.

iDEAL heeft vier verschillende ‘gedaantes’. We nemen ze even door:

 • De bekendste is een knop met het logo van iDEAL op de betaalpagina van een website.
 • Via een QR-code. Voor deze vierkanten met zwarte vlakken gebruikt u de scanfunctie van de app. Bij ING werkt dit als volgt: ziet u een QR-code om te betalen, open dan de bankapp op uw telefoon en tik op het plaatje van de scanner en scan de QR-code. Alle betaalgegevens komen dan in de app. De gebruiker kan de betaling meteen versturen met zijn beveiligingscode of vingerafdruk (afhankelijk van de telefoon). Meer hierover staat in het pdf-bestand Betalen met iDEAL QR.
 • Een betaalverzoek kan ook via sms of e-mail binnenkomen. Dit is iets om extra op te letten. Ga hier alleen op in als het bedrag en het bedrijf klopt. Betaalverzoeken via e-mail kunnen namelijk ook phishing zijn. Meer informatie hierover staat verderop in dit artikel.
 • iDEAL heeft ook een eigen app. Die biedt de mogelijkheid om betaalverzoeken aan andere mensen te sturen. Dit is een minder bekende manier van geld overmaken aan iemand anders. Vaak wordt hiervoor de app Tikkie gebruikt.

Betalen met iDEAL is heel eenvoudig. U kiest een artikel of bestelt bijvoorbeeld eten. Als alles in het winkelmandje zit, gaat u naar de betaalpagina. U vult uw persoonlijke gegevens in en gaat verder naar het gedeelte voor het afrekenen. U klikt op iDEAL en kiest uw eigen bank. Dit is voor iedereen hetzelfde.

Hierna verschilt het per bank. Bent u op de computer aan het winkelen, dan verschijnt de inlogpagina van uw bank. Kies voor inloggen of voor bijvoorbeeld het scannen van de QR-code. Voltooi de betaling op de manier die u gewend bent van uw bank. De betaling is meteen afgerond. U keert terug naar de site van de webwinkel. In beeld verschijnt een melding dat de betaling is gelukt.

Bestellen via tablet of smartphone gaat op een vergelijkbare manier. Na de keuze voor iDEAL wordt u meteen doorgestuurd naar de bankapp als deze geïnstalleerd is op hetzelfde apparaat.

Lukt een betaling niet, kijk dan op de site van iDEAL of er problemen zijn met de systemen.