Internet staat vol onbetrouwbare downloadsites. Installeer daarom nooit zomaar een programma. Mijd sites als Download.com, Cnet en Softonic. Twee betrouwbare Nederlandstalige sites met downloads zijn Gratissoftware.nl en Tweakers.net.

Een programma wordt vaak aangeboden als .exe-bestand. Dit is een bestand waarmee de computer het programma installeert. Na een klik op een downloadlink (met daarachter zo'n exe-bestand) volgt de keuze 'uitvoeren' of 'opslaan'. Kies voor Uitvoeren. Het programmabestand wordt dan opgeslagen in een tijdelijke map en het programma wordt daarna direct geïnstalleerd.

Vaak is de voortgang van het downloaden te volgen in een venster. Hierin is te zien hoeveel procent van de download al is voltooid en hoelang het proces nog ongeveer duurt. Hoeveel tijd het kost is afhankelijk van de grootte van het bestand en de snelheid van de internetverbinding.

Soms verschijnt het venster 'Gebruikersaccountbeheer' met de vraag of het programma wijzigingen mag aanbrengen op de computer. Is de fabrikant van de software te vertrouwen? Klik op Ja als u er zeker van bent dat u downloadt van een betrouwbare bron.
U kunt een venster tegenkomen waarin u akkoord moet gaan met de gebruikersvoorwaarden of licentieovereenkomsten voordat u het programma mag installeren. Algemeen bekend is dat weinig mensen daadwerkelijk de voorwaarden lezen.
U krijgt de locatie te zien waarop het programma wordt opgeslagen op de computer. Deze locatie hoeft over het algemeen niet te worden aangepast, omdat er meestal voor een standaardlocatie wordt gekozen. Dit is zoiets als 'C:\Program files\'.

Let op als u tijdens de installatie een venster tegenkomt waar opties aan- of uitgevinkt moeten worden. Lees goed wat de aangevinkte punten zijn. Gaat het om een snelkoppeling op het Bureaublad? Of wordt er extra software geïnstalleerd? Weiger dat altijd. Het is nooit nodig en vervuilt de pc alleen maar.