Ondersteuning blijft
Voor deze gebruikers heeft Microsoft een geruststellende boodschap: het bedrijf blijft Windows 10 ondersteunen. Sinds de lancering van Windows 10 gebruiken er meer dan 1,3 miljard mensen het besturingssysteem en daarmee is het zonder twijfel het meest populaire besturingssysteem van het bedrijf na Windows 7.
Dat Microsoft Windows 10 wil blijven ondersteunen is dan ook geen grote verrassing. Toch achtte het bedrijf het nodig om extra aandacht te besteden aan de beslissing in een blogpost. “Hoewel we niet kunnen wachten op de volgende generatie van Windows, willen we ons blijven focussen op de ondersteuning van 1,3 miljard apparaten met Windows 10”, aldus Microsoft. “Windows blijft een belangrijke rol spelen in de levens van vele mensen.”
Sommigen maken zich lichte zorgen dat Microsoft dit zo expliciet moet benoemen. Is het stopzetten van de Windows 10-ondersteuning ooit een punt van discussie geweest? We zullen er niet achter komen. Wel is duidelijk dat Microsoft zijn besturingssystemen in het verleden lang bleef ondersteunen. Zo stopte de basisondersteuning van Windows 8.1 op 9 januari 2018, ruim twee jaar na de lancering van Windows 10, maar pas in januari 2023 komt er een einde aan de uitgebreide ondersteuning. Overigens moet je voor de uitgebreide ondersteuning wel betalen.
Trage uitrol
Een verschil met de overstap van Windows 8.1 naar Windows 10, is dat de uitrol van Windows 11 een stuk langzamer zal verlopen dan die van zijn voorganger. Microsoft wil voorkomen dat de lancering van het nieuwe besturingssysteem gepaard gaat met veel problemen en brengt Windows 11 dan ook gefaseerd uit. Eind 2021 kunnen de eerste gebruikers ermee aan de slag, maar het zal nog tot ver in 2022 duren voordat iedereen toegang heeft tot Windows 11. Ook dit zal vermoedelijk van invloed zijn op een toekomstig besluit over de ondersteuning van Windows 10