Phishingberichten zien er steeds echter uit, en zijn dus steeds moeilijker te herkennen. Maar daar is een handig foefje voor. U controleert – zonder op de links in de mail te klikken! - waar de links in de mail heen verwijzen. Als ze naar een bekende website verwijzen is de mail echt. Als ze naar een onbekend adres gaan is het phishing. Hierbij moet wel gezegd worden dat links in nieuwsbrieven van bedrijven er soms anders uit kunnen zien. Zo begint de link in de nieuwsbrief van Wijkklikemmerhout met https://app.laposta.nl/email/ Dat komt door het mailsysteem. Het is dus ook goed om altijd naar de bedoeling van een e-mail te kijken. Hoeft u nergens op te klikken of wordt er niet gevraagd gegevens in te vullen? Dan is het "waarschijnlijk" een betrouwbare e-mail.

Zowel in alle soorten e-mailprogramma's als bij webmail via de browser is snel te zien of een link echt is.

  • Open het e-mailbericht waarvan u vermoedt dat het phishing is.
  • Beweeg de muisaanwijzer over een link in het bericht. Klik dus niet op de link!
  • Het volledige adres waar de link naar verwijst, verschijnt. Het hangt van het programma of de browser af waar het adres staat. Dat kan zijn in een apart blokje of onderaan het venster. In het voorbeeldplaatje hieronder begint dat adres met https://www.facebook.com/
  • We kunnen op de website van Facebook zien dat Facebook inderdaad het adres www.facebook.com heeft. Dus deze link is echt.

Phishing herkennen aan nep link

In het vervolg kunt u zo controleren of de links in een e-mail naar betrouwbare pagina's op internet verwijzen. U kunt op de website van de instantie of bank bekijken hoe het webadres eruit hoort te zien. Een adres van bijvoorbeeld ABN-Amro begint met 'https://www.abnamro.nl'.

Het controleren van de URL is een handige en snelle truc. Natuurlijk zijn er meer punten waarop u kunt letten. Soms herkent u phishing meteen aan de spelfouten of de rare aanhef.

Blijft u twijfelen aan de echtheid van een e-mail? Klik dan niet op een link in dat bericht. Neem contact op met de bank of instantie. Of surf zelf naar de pagina van de bank of instantie en log in zoals u dat altijd doet. WijkKlikEmmerhout-vrienden kunnen verdachte mails naar ons doorsturen. U hoort uiterlijk de volgende werkdag of het een phishingmail is of niet.

Ga naar de WijkKlikEmmerhout - Phishingchecker