De regels van Wordle zijn vrij rechttoe, rechtaan: je moet het vijfletterwoord van de dag zien te raden in zes pogingen. Na iedere poging kleurt er hopelijk een blokje groen: dit betekent dat je de juiste letter op de juiste positie hebt staan. Een geel blokje betekent dat je wel de juiste letter hebt, maar dat deze nog op de verkeerde plek staat. Het spelletje toont eigenlijk veel gelijkenissen met Lingo. 

Veel klonen al verwijderd

Het puzzelspelletje raakte in korte tijd enorm populair. De bedenker van het spel, Josh Wardle, liet tegenover techwebsite TechCrunch weten dat Wordle in slechts enkele weken al twee miljoen spelers kende. Inmiddels zijn er zoveel Wordle-apps verschenen, dat Apple heeft besloten om een reeks Wordle-klonen uit de App Store te verwijderen. 

Hoewel er nog steeds vergelijkbare apps voor je telefoon te vinden zijn, speel je het spel het beste via je browser. Wordle is hier gratis te spelen, zonder dat je wordt lastiggevallen door irritante advertenties.

Wordle lijkt op Lingo.

Verslavend  

Velen zullen zich bij het maken van de eerste puzzel afvragen waar de aantrekkingskracht vandaan komt. Het begint vermoedelijk al bij de intrigerende blokjes die worden gedeeld op social media. De aandacht is al snel getrokken en voor je het weet zit je aan je eerste puzzel. 

Het spel is bovendien laagdrempelig: in principe kun je de puzzel binnen tien minuten voltooid hebben en puzzelaars van alle leeftijden kunnen zonder moeite aanhaken. 

Anderen noemen de exclusiviteit van de puzzel juist als aantrekkingskracht: je krijgt iedere dag maar zes pogingen om het woord te raden. Vervolgens moet je 24 uur wachten op het volgende. In een tijd dat alles ‘on demand’ beschikbaar is, biedt Wordle weer een een vast moment op de dag om naar uit te kijken. 

Nederlandstalig alternatief

De puzzel van Wordle is voorlopig alleen in het Engels beschikbaar. Niet alle woorden zullen dus even herkenbaar zijn. We stellen graag twee Nederlandse alternatieven aan je voor, de eerste heet Woordje

Bij deze variant is het ook mogelijk om woorden met 3 tot 8 letters te raden, afhankelijk van hoeveel uitdaging je zoekt. Ook hier kun je slechts één keer per dag een woord raden.

 
Woordje is het Nederlandstalige alternatief op Wordle.

Een tweede optie is Woordle, dus met twee o's. Deze heeft veel weg van de oorspronkelijke variant, met als voordeel dat je de Engelse taal niet meester hoeft te zijn.

Is je woordenschat in het Engels beperkt, dan ken je nu twee Wordle-varianten waar je toch elke dag je hersens mee kunt laten kraken!