Serieus dreigement of blufpoker?

Momenteel maakt Meta gebruik van (tijdelijke) modelovereenkomsten om gegevensoverdracht over de Atlantische Oceaan mogelijk te maken. Het moederbedrijf van Facebook en Instagram vreest dat  die overeenkomsten op termijn worden gewijzigd of komen te vervallen, terwijl er nog geen opvolger van het Privacy Shield-verdrag klaarligt.

In dat geval is Meta naar eigen zeggen misschien niet in staat om een groot deel van zijn diensten in Europa beschikbaar te stellen, waaronder dus Instagram en Facebook. Voor advertentiedoeleinden en de dienstverlening is het uitwisselen van persoonsgegevens tussen verschillende landen een nodige factor, zo stelt de Amerikaanse grootmacht.

Structurele oplossing gezocht

Vermoedelijk wil Meta met de bewuste passages in zijn eigen jaarverslag alleen maar wat druk op de beleidsbepalers uitoefenen. Kortgeleden liet het miljardenconcern namelijk nog weten dat er absoluut geen praktische plannen zijn om uit Europa te vertrekken. Kortom, de soep wordt niet zo heet gegeten als zij wordt opgediend. Daar zijn de financiële belangen ook veel te groot voor.

Wel wenst het moederbedrijf op korte termijn een structurele oplossing om op rechtmatige manier persoonsgegevens tussen beide continenten over te dragen. Meta vindt de huidige tijdelijke modelovereenkomsten namelijk te onzeker om als basis te dienen voor de exploitatie van wereldwijde diensten.