WeTransfer

Eén van de redenen om enthousiast te worden van WeTransfer, is het feit dat de interface zo eenvoudig is dat iedereen het kan begrijpen. Je klikt simpelweg op de knop Voeg bestanden toe, vult je e-mailadres in, het adres van de ontvanger en uiteraard het bijbehorende bericht, en klaar is Kees. De ontvanger krijgt een link waarmee het bestand (of de bestanden) gedownload kunnen worden gedurende een periode van 10 dagen. Daarna worden ze van de server verwijderd. 

Met WeTransfer kun je gratis tot 2 GB aan bestanden per keer sturen. Meer kan ook (evenals een langere bewaartijd), maar daarvoor ga je betalen.


              De interface van WeTransfer is heerlijk eenvoudig.

DropSend

Een alternatief voor WeTransfer is DropSend. Deze dienst is bijna identiek aan de eerdergenoemde dienst, met als verschil dat je tweemaal zoveel capaciteit krijgt, namelijk 8 GB. De bestanden worden net iets minder langer bewaard (namelijk 7 dagen). De interface is net zo eenvoudig, je dient alleen een beveiligingscode in te voeren. Geen grote hindernis uiteraard. Wat wel een nadeel is, is dat er een limiet zit aan het gratis gebruik van deze dienst. Je moet echter wel een account aanmaken om deze dienst te gebruiken. Je mag namelijk maar vijf keer per maand gratis bestanden versturen. Wil je meer, dan dien je een betaald account te nemen.


DropSend werkt ook fantastisch, maar is gratis wel beperkt tot 5 keer per maand.


SendAnywhere

Ook een dienst voor het versturen van grote bestanden, maar dan op een geheel andere manier, is SendAnywhere. Met SendAnywhere hoef je geen e-mailadres in te vullen, en is er geen enkele limiet over de grootte van bestanden die je kunt versturen. Het nadeel? Je bestanden blijven maximaal tien minuten online staan, daarna zullen ze worden verwijderd, maar niet als je de 24 uursoptie gebruikt. Wanneer je een bestand uploadt krijg je een code. Iedereen die die code heeft, kan de bestanden downloaden. Maar lang moet je er niet mee wachten, want je hebt dus maar een paar minuten.


Met Send Anywhere heb je geen limiet in grootte, maar ook veel minder tijd.


TransferXL

TransferXL is een dienst die veel lijkt op WeTransfer. Zelfs het uiterlijk van de website doet een beetje aan zijn concurrent denken, al zijn er wel kleine verschillen in de werking. Groot voordeel van TransferXL is dat je, net als bij WeTransfer, geen account nodig hebt om bestanden te versturen. En, ook niet onbelangrijk: zelfs de gratis versie van TransferXL heeft geen limiet over bestandsgrootte.

Ga naar transferxl.com en klik midden in het scherm op Bestanden toevoegen. Selecteer het bestand op je computer en klik op Openen. Door de Control-toets (of Command op Macs) ingedrukt te houden tijdens het selecteren, kun je meerdere bestanden tegelijk uploaden. Je kunt hier dezelfde stappen doorlopen als bij WeTransfer (eigen e-mailadres, e-mailadres van ontvanger, eventueel een bericht), maar je kunt er ook voor kiezen om het bestand te delen via Facebook of Twitter, of de link te kopiëren en die op een willekeurige manier naar de ontvanger te sturen. Het ontvangen gaat op dezelfde manier als bij WeTransfer: klik op de link en download simpelweg het bestand.

              TransferXL is een volwaardig WeTransfer-alternatief (of -kloon).


Gmail

Vaak wordt vergeten dat je via Gmail ook al grote bestanden kunt versturen. Standaard kun je in de bijlage van een e-mail slechts bestanden van maximaal 25 mb toevoegen, maar als je de clouddienst Google-drive gebruikt dan kun je grotere bestanden versturen. De ontvanger krijgt dan een koppeling waarvandaan hij of zij het bestand kan downloaden, een Gmail-account is hiervoor niet nodig. Google-drive hanteert een maximale grootte per bestand van 10 gigabyte, wat zelfs genoeg is voor je grootste filmbestanden.

Telegram

Met chatdienst Telegram kun je ook al een tijdje grote bestanden versturen. Het limiet was altijd 1,5 GB, maar sinds een update in 2020 is dit 2 GB. Daarmee onderscheidt Telegram zich van WhatsApp, waarmee je bestanden kunt versturen van maximaal 16 MB.

De bestanden blijven bewaard in de cloud, waardoor je op elk apparaat met de chatapp toegang tot de bestanden hebt. 

Firefox Send?

Wellicht mis je in dit artikel Firefox Send.  Met deze tool kon je bestanden gecodeerd versturen, wat vooral handig was voor het versturen van privacygevoelige bestanden. Omdat de verpakte bestanden die deze tool transporteerde end-to-end gecodeerd waren, kon zelfs Mozilla de inhoud van wat je deelt niet zien. Ironisch genoeg stopte Mozilla de dienst al in september 2020, omdat deze werd gebruikt om malware te verspreiden.