Edge is de standaardbrowser van Windows. Hij staat vooraf geïnstalleerd op elke nieuwe Windows 10 of 11-computer. Het is de grootste concurrent van Chrome. De twee browsers gebruiken dezelfde technologie en profiteren van de snelheid van dat systeem. Vanwege die gedeelde technologie kunnen gebruikers de functies van Edge uitbreiden met de vele extensies die eigenlijk voor Chrome bedacht zijn. Edge updaten hoeft niet handmatig dat gebeurt automatisch zodra Windows updatet. Deze browser is gratis te downloaden als hij niet standaard op een apparaat staat.

Net als in alle andere browsers, openen gebruikers verschillende internetpagina's naast elkaar op tabbladen. Ook Edge kan favoriete sites en wachtwoorden opslaan. Een prettige extra is de leesmodus, die een website zonder storende elementen weergeeft. Verder kent Edge als enige browser verticale tabbladen. En voor wie 's avonds veel leest op de computer is er de donkere modus waarbij de achtergrondkleur donker is en de tekst wit. Wel zo prettig voor de ogen.

Firefox wordt gemaakt door Mozilla. Het is een prettige browser zonder overbodige franje. Firefox richt zich extra op privacy. Voor alle gebruikers is 'verbeterde bescherming tegen volgen' ingeschakeld, wat (onzichtbare) trackers van sociale media zoals Facebook of Twitter blokkeert. Veel gebruikers kiezen voor dit internetprogramma omdat het moederbedrijf geen winstoogmerk heeft, in tegenstelling tot Google en Microsoft.

Ook Firefox werkt met tabbladen en houdt de browsegeschiedenis bij. Net als bij de andere browsers kunnen gebruikers wachtwoorden en bladwijzers opslaan en synchroniseren. Wie dan op andere apparaten inlogt bij Firefox, heeft overal zijn favoriete sites en wachtwoorden beschikbaar. Firefox heeft net als Edge een leesmodus om een webpagina er rustig en goed leesbaar uit te laten zien. En voor wie wel eens gebruik maakt van de incognitomodus: Het verschilt per browser hoe privacyvriendelijk die vensters echt zijn, maar Firefox claimt alle informatie te wissen.

De browser Safari wordt gemaakt door Apple. Het programma staat standaard op Mac-computers, iPads en iPhones. Safari kan niet op Windows-computers worden geïnstalleerd. Hoewel het de snelste browser is in combinatie met Appleapparaten, is het niet verplicht om op de Mac Safari te gebruiken. Chrome, Edge en Firefox werken ook op de Mac. Handig voor wie niet alleen Appleapparaten gebruikt. Qua veiligheid is Safari de betere keuze op de Mac, omdat de beveiliging van Appleproducten over het algemeen erg sterk is.

Net als bij de andere browsers werkt ook Safari met tabbladen en kunnen gebruikers webpagina's opslaan als Favorieten. De browser heeft een startpagina die u naar eigen voorkeur kunt indelen. Bijvoorbeeld met een overzicht van favoriete websites, de meest bezochte sites of met het privacyrapport. Safari richt zich sinds enkele jaar extra op de privacy van gebruikers. Zo zijn gebruikers nu beter beschermd tegen trackers, programma's die uw online gedrag volgen.

Chrome, Safari, Edge en Firefox zijn wereldwijd de vier populairste browsers.  De verschillen onderling zijn niet supergroot. Ze zijn alle vier veilig, snel en gebruiksvriendelijk. Over privacy valt er wel het een en ander te kiezen.

Zit er niets voor u tussen? Er zijn nog veel meer opties te vinden. Opera bijvoorbeeld, van het Noorse bedrijf Opera Software. De browser belooft gebruikers een ingebouwde adblocker en gratis VPN. Of Vivaldi. Die kunt bijna helemaal zelf vormgeven om aan uw wensen te voldoen.