Het programma Mail staat standaard op een computer met het besturingssysteem Windows 10 of Windows 11. Het programma is dus gratis te gebruiken. Dat kan een reden zijn om te kiezen voor Mail om uw e-mailaccount(s) in te beheren. Mail kan overweg met alle mailadressen, of het nu van Gmail, Outlook.com of van een provider is.

Mail is strak vormgegeven. Het richt zich op de hoofdtaak; het versturen en ontvangen van mail.

Op een Mac-computer staat ook standaard een programma dat Mail heet. Het gaat om een ander programma, maar het idee is hetzelfde. Alleen is het ene programma gemaakt door Microsoft voor Windows-gebruikers en de ander door Apple voor Mac-gebruikers.

Mail is een programma zonder veel poespas. Het is gratis en werkt met alle soorten mailadressen.

Outlook is het mailprogramma uit het pakket Office van Microsoft. In het pakket zitten bekende programma’s, zoals Word en Excel. Office is beschikbaar voor zowel Windows- als Mac-computers.

Het Office-pakket kan eenmalig aangeschaft worden. Maar er is ook een abonnement. Dat heet Microsoft 365. Met het artikel 'Kiezen tussen Microsoft 365 en Office 2021' helpen wij u te kiezen tussen beide opties.

Vooral bedrijven gebruiken Outlook veel. Het heeft dan ook allerlei mogelijkheden, zoals bijhouden van een agenda en het versturen van uitnodigingen voor afspraken. Maar in de basis is het een mailprogramma dat thuis ook prima werkt.

Iets onbekender is het mailprogramma Thunderbird. Het is gemaakt door de mensen achter de browser Firefox. Het is net als Office Outlook een uitgebreid programma. Het heeft een agenda, adresboek, takenlijst en meer.

Thunderbird werkt op zowel een Windows- als een Mac-computer. Het programma is gratis, maar moet wel eerst nog geïnstalleerd worden.

Naast de programma’s hierboven zijn er ook webmaildiensten. Gmail van Google is zo’n webmaildienst. Deze dienst is gratis voor iedereen met toegang tot het internet. Een speciale website geeft toegang tot de dienst.

Bij een webmaildienst kunt u een nieuw e-mailadres aanmaken. In het geval van Gmail noemen ze dat een Google-account. Het aangemaakte adres geeft namelijk gelijk toegang tot alle diensten van Google. Na het aanmaken is het adres te beheren via de website van Gmail. Hier kunt u ook andere adressen koppelen, zodat u ze op een plek kunt beheren.

Outlook.com is de webmaildienst van Microsoft. Deze dienst is gratis voor iedereen met toegang tot het internet. Een speciale website biedt toegang tot de dienst.

U kunt bij Outlook.com een e-mailaccount aanmaken. Omdat Outlook.com een e-maildienst is van het bedrijf Microsoft, noemen zij het een Microsoft-account. Via de website zijn dit en andere mailadressen te beheren.

E-mail beheren kan ook op een telefoon of tablet. Daarvoor zijn speciale apps. Op een iPhone en iPad staat standaard de app Mail. Op Android-apparaten staat standaard de app van Gmail. Daarnaast is het mogelijk om uit te App Store (iPhone/iPad) of Play Store (Android) een andere mailapp te downloaden. Denk bijvoorbeeld aan de app van Microsoft Office. Deze is gratis verkrijgbaar.