Het is mogelijk dat met de volgende herstelmethoden de opmaak of enkele kop- en voetteksten verloren gaan, maar het belangrijkste is dat je de tekst terugkrijgt.

Open Word en klik vervolgens op Bladeren. In het venster Openen selecteer je het beschadigde document, maar je opent het nog niet. Naast de knop Openen staat een pijltje dat naar beneden wijst. Klik hierop en gebruik de combinatieopdracht Openen en herstellen.

Als dat niet lukt, bestaat er nog een tweede manier in Word. Open Word en maak een nieuw leeg document aan. Daarna ga je naar het tabblad Invoegen en kies je in de groep Tekst voor Object. Onder Object kun je de optie Tekst uit bestand gebruiken. 

Selecteer nu het beschadigde bestand. Hierdoor zou de tekst van het beschadigde bestand in het nieuwe lege document moeten verschijnen.

Onder de knop Openen zit de functie Openen en herstellen.

Oplossing 2: Via Google Docs

De twee kantoorsuites Microsoft Office en Google Docs werken vlot samen. Soms kan Google Docs zelfs dingen doen waar Word niet in slaagt. Upload het beschadigde document naar Google Docs. Open Google Drive en klik met de rechtermuisknop op het bestand. Kies de opdracht Openen met en selecteer vervolgens de opdracht Google Documenten.

Als het een beetje meezit, heb je de tekst terug. Daarna kun je dit bestand downloaden als een Word-bestand met de opdracht Bestand / Downloaden / Microsoft Word. Het resultaat is een doc-bestand, maar dat kun je in Word makkelijk naar het docx-formaat omzetten.

Google Docs kan beschadigde documenten soms toch openen.

Oplossing 3: Visualization Tool

Je kunt ook de Microsoft Office Visualization Tool proberen (directe download). Installeer de app. Deze technische software werd oorspronkelijk ontworpen om de code van een bestand te inspecteren, maar beschikt ook over een handige reparatiefunctie.

Open de app en selecteer File / Open data file. Selecteer het beschadigde bestand en klik achtereenvolgens op Tools / Repair and Defragment. Tenslotte kies je File / Save Data File As… Geef het herstelde bestand een naam en open het met Word.

Gebruik de tool Repair and Defragment.