Het is verstandig om analoge films te digitaliseren. Negatieven zijn tenslotte zeer kwetsbaar en het is zonde als u dierbare herinneringen verliest. Een digitale foto kopieert u gemakkelijk naar iedere pc, laptop, tablet en smartphone. Bovendien kunt u een digitale foto ook printen.

Allerlei bedrijven scannen tegen betaling negatieven. Denk aan fotospeciaalzaken, gespecialiseerde webwinkels of de Hema bij u om de hoek. Een goed bedrijf gebruikt hiervoor professionele apparatuur. Hierdoor zijn de digitale kopieën van goede kwaliteit. De negatieven brengt u het beste persoonlijk langs in een speciaal mapje. Gaat u in zee met een webwinkel, dan stuurt u de negatieven op. Dat brengt iets meer risico's met zich mee. Negatieven zijn namelijk kwetsbaar en u bent afhankelijk van het postbedrijf in hoeverre ze onbeschadigd aankomen. Na pakweg één of twee weken ontvangt u de fotobestanden op een USB-stick, externe harde schijf, cd of dvd. Let op welke negatiefformaten het bedrijf accepteert (klein beeld en/of grootbeeld). Naast negatieven besteedt u ook het digitaliseren van dia's eventueel uit.

Fotobedrijven berekenen een vast tarief per negatiefenscan. Bij Hema kost dat bijvoorbeeld 35 cent per foto. Wenst u een hogere resolutie, dan betaalt u een dubbeltje meer. Hema rekent een vaste prijs van minimaal vijftig negatieven. Met dvd of USB-stick komt dat uit op 32,50 euro of 37,50 euro voor een hogere resolutie. (Prijs juli 2022)

Sommige gespecialiseerde webwinkels hanteren een tarief van 25 cent per negatief wanneer u meer dan duizend analoge foto's wilt digitaliseren, zoals het bedrijf Trigger. Overigens geldt er vaak een minimaal aantal negatieven per opdracht, bijvoorbeeld vijftig of honderd. Verder vragen bedrijven ook een bedrag voor het overzetten van de fotobestanden naar een opslagmedium. Let ook op of het corrigeren van kleuren, beeldfouten en de belichting bij de prijs is inbegrepen. Bij fotospeciaalzaken is dat meestal het geval.

Bezit u zeer veel fotonegatieven, dan is de aanschaf van een (negatieven)scanner het overwegen waard. Wellicht is dat uiteindelijk goedkoper dan het inhuren van een bedrijf. Leg de negatieven in een speciale houder en haal ze vervolgens door de scanner. De scanner maakt van ieder negatief een digitale kopie. Het apparaat bewaart deze digitale kopie als fotobestand op een geheugenkaart, USB-stick of verbonden computer. De goedkoopste negatiefscanners digitaliseren de negatieven één voor één. Dat kost heel veel tijd. Er bestaan ook dure scanners van honderden euro's die in één keer meerdere negatieven digitaliseren. Pas met de goedkoopste groep negatiefscanners overigens wel op. Er zijn al producten vanaf enkele tientjes verkrijgbaar, maar de kwaliteit valt erg tegen. Meestal kunt u met een negatiefscanner ook (ingeraamde) dia's digitaliseren.

Op negatiefscanners kunt u instellingen kiezen. Dat kan rechtstreeks op het apparaat of via meegeleverde software op de computer. Geef bijvoorbeeld aan of het om een zwart-witfoto gaat of een gekleurde foto. Stel verder het aantal dpi in. Deze afkorting staat voor het aantal punten per inch (2,54 centimeter). Hoe hoger deze waarde, hoe nauwkeuriger de digitale kopie doorgaans is. Met fotobewerkingssoftware kunt u eventueel achteraf onvolkomenheden wegwerken. Denk aan stof, haartjes en verkleurde foto's. De betere scanners corrigeren automatisch schoonheidsfoutjes. U hoeft de foto dan zelf niet of nauwelijks nog te bewerken.