1 augustus 2022

Een betaalverzoek via de app Tikkie is snel en eenvoudig. En veilig. Maar pas wel op voor nep-betaalverzoeken en leer ze herkennen.tikkie(1)

Met de app Tikkie vragen gebruikers gemakkelijk geld (terug) aan anderen. Ze maken in de app een betaalverzoek aan en delen dit via bijvoorbeeld WhatsApp. Handig als iemand na een etentje of uitstapje (alle) kosten vooruit heeft betaald. 'Stuur maar even een Tikkie', zeggen mensen dan. Iedereen maakt geld over via iDEAL.

Tikkie is ontwikkeld door ABN-Amro. De betaling verloopt via iDEAL. Mensen ronden de betaling dus altijd af via de eigen bank. Daardoor is een Tikkie een heel veilige betaalmethode. Maar let wel op dat het om een echt Tikkie-verzoek gaat. (Zie de volgende alinea.) Op sociale media komen trouwens ook steeds vaker Tikkie-verzoeken voor. Onbekenden vragen zo geld voor iets; vaak om iets of iemand te steunen. Of de persoon in kwestie het geld daadwerkelijk voor het beoogde doel gebruikt, weet je nooit. Bedenk dat goed voordat u geld overmaakt.

Helaas is Tikkie ook ontdekt door oplichters. Ze bouwen de app na, doen een betaalverzoek en trekken zo iemands rekening leeg. Het is dus opletten geblazen. De link van een echt betaalverzoek via Tikkie ziet er altijd zo uit: https://tikkie.me/pay/[code]. Bij 'code' staat steeds een andere code. Oplichters spelen graag met de link. Er staat dan bijvoorbeeld 'tlkkie.nl' in plaats van 'tikkie.me'.

Krijgt u een Tikkie? Let dan dus op de link. Deze bevat altijd:

  • 'Https' aan het begin.
  • 'tikkie.me/pay/' in de rest van de link.

Bron: SW