Wat betekenen 5G, 4G en 3G?
28 augustus 2022

De begrippen 4G en 5G komen vaak langs. Het heeft iets met internet te maken, maar wat precies? En hoe gebruikt u het?

Op de smartphone internetten kan met mobiel internet. Dit is een betaalde internetverbinding, die mensen afsluiten via de mobiele provider. Dat zijn bedrijven zoals KPN, T-Mobile en Vodafone. Dankzij mobiel internet kunt u overal online zijn. Dus ook op straat, in het theater of in de trein.

Mobiele netwerken bestaan al lang. Het begon in 1946 met het eerste netwerk, 0G (generatie nul). Dat leek nog niet op het netwerk zoals we het nu kennen. Door de jaren heen verbeterden de netwerken en kwam er steeds een nieuwe generatie. In 1991 kwam 2G (tweede generatie) en werd het mogelijk om tekstberichten te versturen. In 2003 kwam 3G. Deze generatie maakte het mogelijk om te internetten op een mobiel. De komst van de opvolgers 4G en 5G zorgen voor nieuwe technieken en sneller internet.

5G is op het moment de nieuwste generatie. Deze opvolger van 4G biedt verschillende voordelen, ten opzichte van de vorige generatie.

  • Het zorgt voor sneller internet. Al is de snelle versie wel pas vanaf eind 2023 beschikbaar.
  • Communicatie tussen apparaten gaat sneller.
  • Verbindingen zijn stabieler.
  • Er is ruimte voor meer verbindingen.

Niet elke smartphone kan gebruikmaken van 5G-internet. Daarvoor is een toestel met een ingebouwd 5G-modem nodig. De meeste nieuwe telefoons (vanaf 2020) zijn geschikt voor 5G. Zo kunnen de iPhone 12 of nieuwer verbinding maken met 5G. Bij Samsung zijn dat modellen als de Samsung Galaxy S20, de Galaxy A42 en hun opvolgers.

Met alleen een geschikte telefoon bent u er nog niet. De provider van uw telefoonabonnement moet ook 5G ondersteunen. Alle grote providers in Nederland (T-Mobile, KPN en Vodafone) doen dat. Daarnaast zijn er ook aanbieders, zoals Tele2, die gebruikmaken van het netwerk van een andere provider. Tot slot moet het abonnement ook toegang geven tot 5G. Bij de grote aanbieders levert dit ook geen problemen op. Daar is 5G de standaard bij alle abonnementen. Toch kan het handig zijn om het even te controleren bij de provider.

De ontwikkelingen staan niet stil. Nog niet iedereen in Nederland is al over naar 5G, maar er wordt al gekeken naar mogelijkheden voor 6G. In de toekomst zullen we met nog meer apparaten nog meer internet verbruiken. Daarbij past dan ook weer een verbeterd netwerk. Het is nu haast nog niet voor te stellen dat sneller internet nodig is. Maar dat dachten we ook bij de overgang van 3G naar 4G.

28 augustus 2022