De Europese Unie is al jaren bezig om sluipverbruik van elektrische apparaten tegen te gaan. Sinds 2020 moeten fabrikanten ervoor zorgen dat het sluipverbruik van hun producten onder een bepaalde hoeveelheid watt blijft. Telefoon- en tabletladers mogen nu maximaal 0,21 watt verbruiken als ze geen apparaat laden. Erg weinig dus. Met een moderne lader levert dat per jaar de volgende maximale verspilling op:

Stel dat zo'n oplader 365 dagen per jaar, 24 uur per dag, ongebruikt in het stopcontact zit. Dan verbruikt die in dat jaar 1,84 kilowattuur. Met de hoge stroomprijzen van nu, 0,894 euro per kilowattuur (25 oktober 2022), verspilt de oplader dan zo'n 1,65 euro.

Niet het einde van de wereld. Maar als er meerdere opladers in het stopcontact blijven zitten, telt het snel op. En het is makkelijk die kosten te vermijden. Haal de oplader direct na gebruik uit het stopcontact. Wie dat onhandig of lastig vindt, kan ook een stekkerdoos met een schakelaar gebruiken.

Om dit alles in perspectief te zetten is het leuk om eens te kijken hoeveel het kost om een smartphone op te laden. Dat hangt natuurlijk af van het toestel en van de energietarieven. We nemen een iPhone als voorbeeld:

Wie een iPhone 13 veel gebruikt, zal 'm dagelijks opladen. Een volledige laadbeurt (als de batterij helemaal leeg is) kost aan stroom 12,41 Wh. Per jaar gebruikt het apparaat dan maximaal 12,41x365= 4,5 kWh. Doe dat maal de stroomprijs van 0,894 euro (prijspeil 25 oktober 2022), dan komen de kosten op 4,05 euro per jaar.

Benieuwd naar wat andere apparaten, zoals de laptop of tv, aan stroom verbruiken? Energievergelijk.nl heeft hier een handig rekenhulpmiddel voor: energievergelijk.nl/stroomverbruik. Om daarmee te rekenen moet u weten hoeveel watt een apparaat verbruikt. Meestal kunt u dit vinden in de handleiding. Of zoek op internet het model op en bekijk de specificaties.