Videobellen met de arts

In twee jaar tijd is het digitaal contact met zorgverleners enorm toegenomen. De coronapandemie heeft daar flink aan bijgedragen. Videobellen kwam in 2019 nog nauwelijks voor, maar in 2021 maakte de helft van de artsen en verpleegkundigen er gebruik van. Digitaal contact met de huisarts kan nu ook via een e-consult. De patiënt stuurt dan een bericht naar de huisarts. Daarin zet hij de klachten en soms zelfs foto's. 9 van de 10 huisartsen bieden deze mogelijkheid aan.

Bij een groot deel van de zorgverleners is het dus mogelijk om op een digitale manier in contact te komen. Maar uit het onderzoek blijkt dat maar een klein deel van de patiënten dit doet.

Gegevens bekijken

Steeds meer zorgorganisaties hebben een patiëntportaal. Dat is een app of website waarop de patiënt zijn gegevens kan bekijken. Ook het meten van gegevens op afstand kon in 2021 bij de helft van de huisartsen. Zoals het meten van de bloeddruk. Al maakte het overgrote deel van de patiënten ook hier geen gebruik van.

Wat kan er allemaal?

Uit het onderzoek blijkt dat veel patiënten simpelweg niet weten welke mogelijkheden er zijn voor digitale zorg. Wilt u meer weten? Lees dan op onze website over digitaal contact met de huisarts of over medische zaken regelen via MijnGezondheid.net.