Contactloos betalen in verkeer normaal

Contactloos betalen kan in het verkeer namelijk altijd, om vertragingen te voorkomen. Internationaal is met banken afgesproken dat bankpassen in het verkeer altijd contactloos werken. Bijvoorbeeld bij een parkeerautomaat of tolpoort. Zo stroomt het verkeer goed door omdat gebruikers daar geen pincode in hoeven te voeren.

Opletten met inchecken

Reizigers moeten dus goed opletten bij het in- en uitchecken. Hou altijd de Ov-chipkaart apart bij het poortje of lezer. Houd je voor het gemak je hele portefeuille met Ov-chip en bankpas ertegenaan, dan kan het zijn dat je twee keer betaalt. Het bedrag wordt dan afgeschreven van zowel de kaart als de pas. Zelfs als je dacht dat dat laatste niet kon, omdat contactloos betalen op de pas uitstaat.

Telefoon

Iets vergelijkbaars kan gebeuren als de Ov-chipkaart in het hoesje van een smartphone met een actieve betaal-app zit. Met zo'n app kunnen gebruikers met de telefoon op dezelfde manier contactloos betalen als met een pas. Hou je de Ov-chip met telefoon en al tegen de scanner, dan kan het gebeuren dat je via de telefoon betaalt, en niet met de Ov-chipkaart.

Alsnog uitchecken

Wanneer het met in- en uitchecken verkeerd gaat, kunnen reizigers op een later moment alsnog digitaal uitchecken. Dit kan via OVPay. Via dezelfde website kunnen reizigers geld terug vragen wanneer ze teveel hebben betaald.