Voorbij PLC

Eén ding dat vrijwel zeker is, is dat deze schijf geen gebruik meer gaat maken van QLC (Quad-layer Cell), vanwege de datadichtheid, oftewel het aantal bytes voor het volume van elke unit.  

De minder bekende fabrikant, Nimbus Data, onthulde al een 100 TB SSD in 2017, maar dat was een 3,5-inch schijf met een enorm prijskaartje van 40.000 dollar. Samsung zal waarschijnlijk het formaat van de schijf wel moeten wijzigen (de 128 TB SSD uit 2022 was een 2,5-inch schijf) of het bedrijf moet overschakelen naar PLC (Penta-layer Cell) of zelfs voorbij PLC gaan naar HLC (Hexa-layer Cell).

Gezien de capaciteit en de doelgroep voor deze schijf gokken wij dat de 1PB waarschijnlijk zal verschijnen op een industriële EDSFF-schijf en nog specifieker op een E1L-schijf (in de vorm van een meetlat). Je zal deze schijf dus waarschijnlijk niet in een desktop-pc kunnen stoppen, laat staan in een laptop.

Samsung is niet de enige fabrikant die probeert om zo snel mogelijk een Petabyte SSD te ontwikkelen. Ook SK Hynix (het bedrijf dat Intel's SSD-divisie heeft overgenomen), Kioxia, Micron en nieuwkomer Yangtze Storage zijn allemaal vele lagen aan NAND flash aan het opstapelen (tot 238 lagen) om zoveel mogelijk bytes op de chips kwijt te kunnen. 

Is het tijdperk van de HDD bijna voorbij?

De gemiddelde prijs van een SSD zit tegenwoordig ongeveer rond de 50 euro per TB en we verwachten dat die prijs nog wel verder zal dalen tot misschien zelfs ongeveer 10 euro in de komende tien jaar. Aan de hand van die prijs zou een 1PB SSD tegen die tijd alsnog 10.000 euro kosten. Tegen het einde van dit decennium zullen harde schijven (HDD's) de 120 TB hebben bereikt met waarschijnlijk een nog lagere prijs per TB (momenteel zit je vaak nog rond de 30 euro per TB).

Of die lage prijs genoeg is om harde schijven te redden van de ondergang valt nog te bezien. Het is wel van belang om te weten dat het vooral bedrijven zijn, en niet gebruikers, die momenteel nog deze schijven aan het verzamelen zijn. 

De opslagruimte van deze apparaten zit meestal ook nog ergens tussen de 256 GB en 512 GB en we verwachten niet dat daar nog veel verandering in komt, ook al voorspellen sommige mensen van wel. Ironisch genoeg is de vraag naar HDD's door de normale gebruikers grotendeels verschoven richting de datacenters en serviceproviders. 

Harde schijven zijn dan ook al verdwenen uit laptops en volgend jaar rond deze tijd zullen ze waarschijnlijk ook in desktops niet meer worden gebruikt, aangezien de gemiddelde prijs van een 1 TB SSD dan bijna gelijk is aan de prijs voor een 1 TB HDD. Dat betekent dus waarschijnlijk ook het einde voor de oude vertrouwde SATA-verbinding.