CoronaMelder stuurt u een bericht als u enige tijd in de buurt bent geweest van iemand die besmet is met het coronavirus. Ook geeft de app advies over wat u dan het beste kunt doen. Dit verlaagt het risico dat u onbewust andere mensen in uw omgeving besmet.

Hoe meer mensen CoronaMelder gebruiken, hoe meer mensen waarmee de besmette persoon in contact is geweest op deze manier een waarschuwing krijgen. Dit helpt om samen het coronavirus onder controle te krijgen.


CoronaMelder herkent andere gebruikers
CoronaMelder herkent andere telefoons met de app. De app herkent via bluetooth andere telefoons in de buurt die de app gebruiken. Als u langere tijd dicht bij een andere gebruiker bent, slaat uw app de willekeurige code van de andere gebruiker op. CoronaMelder weet niet wie of waar u bent.

Besmetting melden in CoronaMelder
Blijkt een gebruiker van de app na een test besmet met corona? Dan belt een GGD-medewerker met deze testuitslag. In dat gesprek vraagt de GGD-medewerker of de gebruiker anderen wil waarschuwen via CoronaMelder. De gebruiker kan hier vrijwillig voor kiezen. De app van deze gebruiker stuurt dan de eigen willekeurige codes van de afgelopen dagen naar een centrale server.

Melding als u mogelijk besmet bent
Uw eigen app kijkt een paar keer per dag op de centrale server of er willekeurige codes staan die uw app herkent. Als dat zo is, dan bent u in de afgelopen tijd dicht bij een persoon geweest die besmet is met het coronavirus. Er is dan een mogelijkheid dat u ook besmet bent. Daarvan krijgt u een melding. U krijgt in de app ook advies wat u in dat geval het beste kunt doen om te voorkomen dat u het virus onbewust op anderen overdraagt.

Bekijk de video 'Hoe werkt CoronaMelder?' op YouTube.

Praktijktest CoronaMelder
Op maandag 17 augustus start een praktijktest van CoronaMelder in 5 GGD-regio’s. Tijdens deze test wordt gekeken of de nieuw ontwikkelde werkwijze ook in de praktijk uitvoerbaar is voor de GGD.

Bron: Overheid
foto : Overheid
21-08-20