Ben je van plan om een nieuwe SSD te kopen of je RAM-geheugen uit te breiden? Dan loont het waarschijnlijk om daar nog even mee te wachten. De prijzen voor RAM en SSD’s kunnen in een recordtempo gaan dalen, vanwege een overaanbod van producten die gebruik maken van NAND- en DRAM-geheugen. Dit blijkt uit meerdere rapporten.

Volgens een rapport van DRAMeXchange kan het dit jaar gaan om een prijsdaling van 10% en naar verwachting zal de daling in het eerste kwartaal van 2021 doorzetten. In de eerste helft van dit jaar stegen de prijzen nog met 5% tot 10%.

“Ondanks de seizoensgebonden piek voor de verkoop van elektronica en de lancering van nieuwe iPhones in het derde kwartaal van dit jaar, zal de gemiddelde prijs voor flashgeheugen vermoedelijk met 10% dalen, omdat door de coronacrisis de vraag ernaar instortte”, zo valt in het rapport van DRAMeXchange te lezen.

Ook DigiTimes meldt dat de prijzen van geheugenchips, waaronder NAND en DRAM, vermoedelijk met 10% zullen dalen in het vierde kwartaal en nog verder in de eerste helft van 2021.

Vraag en aanbod
De reden voor de prijsdaling heeft te maken met vraag en aanbod. Er is te veel aanbod op de geheugenmarkt en producenten van geheugenchips investeren er nu even niet meer in. Western Digital en Micron zijn bijvoorbeeld twee bedrijven die al lieten weten minder te investeren.

Volgens een analist van Deutsche Bank sloegen elektronicafabrikanten, maar ook winkels, aan het begin van de coronacrisis massaal harde schijven, RAM-geheugen en geheugenkaarten in vanwege de angst op tekorten. Zij hebben nu zoveel op voorraad, dat zij de prijzen moeten verlagen om eraf te komen


Bovendien gaan de ontwikkelingen in de geheugenmarkt snel, waardoor het huidige overaanbod op de geheugenmarkt ook nog eens snel verouderd. Dit zal volgens DRAMeXchange de prijsdaling van RAM-geheugen en SSD’s versnellen in het vierde kwartaal. Een prijsdaling van 15% in de komende maanden lijkt ophanden.

Goedkopere laptops en pc's?
Goedkoper flash-geheugen zorgt direct voor lagere productiekosten voor RAM-geheugen en SSD’s, hetgeen zich vertaalt naar een lagere prijs voor componenten. Daar profiteren ook laptop- en pc-fabrikanten van. Doordat zij hun laptops of pc's op een goedkopere manier van geheugen kunnen voorzien, valt het niet uit te sluiten dat de prijzen van laptops en desktops wat zullen dalen.

Het kan dus lonen om nog even te wachten met de aanschaf van een pc of SSD. Mogelijk kun je tijdens koopjesdagen als Black Friday en Cyber Monday in november flinke kortingen tegemoetzien.

Bron Computertotaal
21-09-2020