Google is inmiddels begonnen met de brede uitrol van Android 11, maar het besturingssysteem verschijnt niet op alle toestellen tegelijk. Gebruikers met een Pixel-telefoon van Google (van de Pixel 2 tot de nieuwe Pixel 4A) kunnen er als eerste mee aan de slag. Verder is er een bètaversie van Android 11 beschikbaar op onder meer de Mi 10 en Mi 10 Pro-smartphones van Xiaomi, de OnePlus 8 en 8 Pro en de Reno 3 van Oppo.
Meer smartphonefabrikanten zullen in de komende maanden het nieuwe besturingssysteem uitrollen voor hun toestellen. Gebruikers met een Samsung-telefoon moeten dus nog even wachten. Samsung zegt wel al een flink aantal toestellen te testen met Android 11, waaronder de Galaxy S10 Lite en S20.
Geen nieuwe functies
In Android 11 vinden we geen baanbrekende nieuwe functies, maar wel wat kleine aanpassingen die je telefoongebruik moet stroomlijnen. Zo kun je in chat-apps bijvoorbeeld gesprekken minimaliseren. In het startscherm of in andere apps zie je dan diverse bubbels, vergelijkbaar met de bubbelchats van Facebook Messenger, die je te allen tijde kunt aantikken om het desbetreffende gesprek weer voort te zetten. Hierdoor kun je nog beter multitasken. Ook recente notificaties moeten inzichtelijker worden.
Bovendien krijg je gemakkelijker en sneller overzicht van al je slimme apparaten in huis door de aan-/uitknop van je smartphone ingedrukt te houden. Je komt dan in een menu terecht waar je ook je gekoppelde betaalkaart vindt. Je hoeft dus niet langer meer verschillende apps te gebruiken om je slimme lampen of thermostaat te beheren. Kleine kanttekening: de slimme apparaten moeten wel verbonden zijn met Google Assistant.
Lange video’s maken
Maak je geregeld lange video’s op je Android-smartphone, dan zul je je vermoedelijk geregeld storen aan de maximale omvang die video’s mogen zijn van 4 GB. In het nieuwe besturingssysteem is deze beperking opgeheven, waardoor je net zo lang video’s kunt schieten totdat je accu leeg is of je opslagruimte vol.
Verder werkt Android Auto nu draadloos in auto’s die dit ondersteunen. Hoewel de Android Auto-app officieel nog niet beschikbaar is in Nederland, kun je die wel via een omweg installeren en gebruiken
Privacy
In navolging van Apple, heeft Google ook de beveiliging opgeschroefd om de privacy van gebruikers beter te waarborgen. Zo zullen apps in Android 11 je iedere keer om toestemming vragen als zij toegang willen tot je microfoon, camera of locatie. Je kunt dan eenmalig toestemming geven, hetgeen eerder nog niet mogelijk was. In iOS wordt deze functie juist al een tijd ondersteunt.
Wil je een app altijd toestemming geven, dan moet je iets meer moeite doen door deze optie op te zoeken in de instellingen van je telefoon, zodat Google er zeker van is dat je achter die beslissing staat. Gebruik je een app een lange tijd niet, dan zal de toestemming automatisch worden ingetrokken, totdat je de app weer opent.
Android 11 brengt nog veel meer kleine veranderingen met zich mee, maar de belangrijkste hebben we in dit artikel wel opgesomd. Ook iOS kreeg recent een update. In dit artikel praten we je daarover bij.
bron computertotaal.nl
21-09-2020