Hoe gaan helpdeskfraudeurs te werk?
Je kan op 3 manieren in contact komen met oplichters:
1. Je wordt benaderd door de klantenservice
Je ontvangt een telefoontje of WhatsApp-bericht waarbij een oplichter zich voordoet als klantenservicemedewerker van een bedrijf waar je bij bent aangesloten. Hij zegt bijvoorbeeld bij Apple te werken en te zien dat jouw MacBook een probleem heeft. Denk aan een virus, een verlopen licentie of verouderde software. De oplichter zegt het probleem voor jou te kunnen oplossen. Een officiële klantenservice belt jou nooit uit zichzelf op.
2. Je krijgt een pop-up op je beeldscherm
Er verschijnt een pop-up op je beeldscherm waarin bijvoorbeeld staat dat je computer is geïnfecteerd met een virus. Er wordt geadviseerd om een bepaald telefoonnummer te bellen om het probleem op te lossen.
3. Je belt zelf de klantenservice
Helpdeskfraude kan ook gebeuren als je denkt het officiële bedrijf te bellen. Cybercriminelen worden steeds beter in het namaken van websites waar ze dan een vals telefoonnummer van een oplichtingencentrale op plaatsen.
Waarom lijkt helpdeskfraude geloofwaardig?
De zogenaamde helpdeskmedewerkers spreken Engels en bellen vanuit callcenters in landen zoals India. Het telefoonnummer is vaak wel Nederlands om jou er sneller in te laten tuinen. Soms noemt de oplichter ook persoonlijke gegevens, zoals je adres of rekeningnummer. Doordat hij die gegevens van je heeft, lijkt het een betrouwbare helpdesk. Oplichters komen aan die gegevens door bijvoorbeeld een webshop te hacken waar jij ooit iets hebt besteld.
Hoe voorkom je oplichting door helpdeskfraude?
- Controleer altijd de contactgegevens, zoals het telefoonnummer en adres.
- Hang op als de klantenservice niet in het Nederlands beschikbaar is.
- Installeer geen software op verzoek van de beller.
- Maak nooit geld over op verzoek van de beller.
- Geef nooit je wachtwoord op. Een officiële klantenservice vraagt hier nooit naar.
- Gebruik antivirussoftware en update je computer.
- Geef geen toegang tot het overnemen van je computer.
- Log niet in op internetbankieren als iemand je computer heeft overgenomen.
Hoe schat ik in of de kpn-helpdesk betrouwbaar is?
Onze klantenservice vraagt nooit naar je wachtwoord, pincode of volledige bankrekeningnummer. We verifiëren jouw bankrekeningnummer aan de hand van de laatste 3 cijfers. Als je je kpn-wachtwoord wil veranderen, kan je dat via onze website doen.
Wat moet je doen als je gegevens hebt afgestaan?
Bel als eerste je bank om betalingen naar onbetrouwbare rekeningnummers te stoppen of te annuleren. Pas daarna je gebruikersnamen en wachtwoorden aan zodra de oplichter je computer niet meer overneemt. Controleer ook of er kwaadaardige software op je computer is geïnstalleerd en verwijder die als dat het geval is. Maak tot slot een melding op fraudehelpdesk.nl en doe aangifte bij de politie om ervoor te zorgen dat de fraudeur niet nog meer mensen oplicht.
Bron: kpn.com
17-01-2021