Het leven is de afgelopen twintig jaar steeds digitaler geworden. We zijn zelf op tal van vlakken online actief. Daarnaast regelen instanties en overheden hun zaken steeds vaker digitaal. Iedereen zorgt natuurlijk dat al zijn of haar online gegevens goed zijn beveiligd. Met wachtwoorden die lastig te raden of kraken zijn, en die niemand kent. Maar als iemand komt te overlijden zijn die goed beveiligde accounts voor niemand toegankelijk.
De informatie is verdeeld over twee richtingen:
- Zelf regelen
Onder deze knop vindt u informatie die u helpt uw digitale nalatenschap goed over te dragen aan uw nabestaanden. Wat moet er gebeuren met de toegang tot uw pc, tablet of smartphone en wat met uw belangrijke accounts van bijvoorbeeld Microsoft of Google? Welke profielen hebt u op sociale media, en welke digitale abonnementen? Wat moet daarmee gebeuren na uw overlijden? Hoe regelt u dit vooraf?
- Nabestaanden
Veel mensen bekommeren zich niet om hun digitale nalatenschap. Wat doe je als nabestaande met de apparaten, accounts, sociale mediaprofielen en abonnementen van de overledene wanneer deze niets heeft overgedragen? Wat is er mogelijk, wat niet en hoe regelt u het allemaal?
Stap voor stap
De dienst Digitaal Nalaten legt stap voor stap uit:- hoe u een account verwijdert;
- hoe u een Facebookprofiel omzet naar een herdenkingsaccount;
- hoe u een abonnement van de internetprovider overzet of beëindigt;
- welke gegevens nabestaanden nodig hebben om toegang tot een apparaat te krijgen;
- wat de inactiviteitsvoorkeuren zijn bij een Google-account;
- en natuurlijk nog veel meer.
Checklist
De onderdelen 'Zelf regelen' en 'Nabestaanden', worden afgesloten met een checklist. Deze vat alle onderdelen beknopt samen en biedt een lijst die u af kunt vinken zodat u overzicht houdt op die onderdelen die u nog moet regelen.
Naar de checklist