Ben jij benieuwd hoe je het meeste uit de camera van je smartphone kunt halen? Wil je weten hoe je de perfecte vakantiefoto, selfie of natuurprent maakt? Of kun je wel wat feedback gebruiken op een recent kiekje? Radar ging in een livestream in gesprek met een expert en achterhaalde het antwoord op jullie vragen.


Een greep uit de smartphonefotografie-tips van Joost:

  • Selfie maken? Pas op als je van onderaf fotografeert. Je hebt dan al snel een onderkin(netje). Fotografeer het liefst recht van voren, of iets van boven. Meer over selfies zie je in de video vanaf 1'29''.
  • Fotografeer 'met het licht mee' - dus niet in de richting van de lichtbron (zoals een lamp of de zon), maar in de richting van het object of de persoon waarop / op wie het licht valt. Vooral bij selfies maken gaat dit vaak fout (3'10''). Houd hier ook rekening mee als je foto's maakt op je (strand)vakantie: fotografeer niet 'tegen de zon in' en als je een medetoerist vraagt om een plaatje van jou te schieten, zorg dan dat je je goed opstelt.
  • Is de omgeving donker? Maak gebruik van het licht dat er wél is - al is het maar een beetje (3'55'').
  • Vlak na zonsopkomst en kort voor zonsondergang is sprake van de zogeheten 'golden hours'. Het licht van de zon is dan wat roder en 'zachter' dan midden op de dag, wanneer de zon veel hoger staat. Dat kan mooie plaatjes opleveren!
  • Zet de persoon die je binnenshuis fotografeert, niet pal onder een lamp. Zo vallen er namelijk onvoordelige schaduwen op zijn / haar gezicht.
  • Zacht licht is beter dan hard licht.
  • Gebruik liever geen flits. Gebruik je toch een flits? Misschien kun je 'm dan achteraf nog wat mooier maken met een nabewerkings-app. Joost: 'Ik gebruik het flitslampje eigenlijk vooral als zaklamp.'
  • Ga je eten fotograferen? Zet het niet direct onder een lamp.
  • Voor close-ups van voorwerpen, etenswaren of dieren (bijvoorbeeld insecten) die op een tafel of op de grond staan, is het handig om je telefoon ondersteboven te houden, dus met de camera onder in plaats van boven. Zo kun je nóg dichter bij het object komen.
  • Stabiel fotograferen? Zoek steun voor je handen / armen op voorwerpen in je omgeving - of op je eigen lichaam! Voorbeelden: houd je ellebogen stevig tegen je lichaam gedrukt terwijl je afdrukt. Of laat je smartphone op je schoen steunen bij foto's die je vanaf een laag punt wil maken.
  • Gebruik de digitale zoomfunctie niet. Het beeld wordt dan namelijk kunstmatig opgeblazen, wat een 'korreliger', blokkeriger beeld oplevert. Ga liever wat dichter bij het object staan, indien mogelijk.
  • Maak gebruik van scherptediepte. Houd je smartphonecamera hiervoor dicht bij je object en zorg dat je ook nog een stuk van de achtergrond ziet. Joost laat een voorbeeld zien van een fiets op een brug die hij op deze manier heeft gefotografeerd (8'09'').
  • Een symmetrische foto maken? Ga recht voor het object staan, vertelt Joost (14'52'').
  • Als je een gebouw, brug, of iets anders in de omgeving fotografeert, kan het een leuk resultaat opleveren als je wachten tot er een persoon (of dier of voertuig) in je kader komt. Joost laat dit ook zien in de video (15'27'')
  • Het kan mooi zijn om je onderwerp recht van voren te fotograferen, zodat je een symmetrisch plaatje krijgt, maar het levert ook vaak een interessant beeld op als je het object juist níet in het midden zet. In dit verband vertelt Joost (vanaf 15'43'') over de regel van derden / de gulden snede. Dit is een eeuwenoude vuistregel waar kunstschilders en fotografen dankbaar gebruik van maken. Deze regel houdt in dat je je onderwerp het beste kunt vastleggen op 1 van de 4 snijpunten van 4 denkbeeldige lijnen die je beeld in 9 gelijke vlakken verdelen. Let hier maar eens op wanneer je een schilderij of (kunst)foto bekijkt. In de instellingen van je smartphone een raster aanzetten. Dit is een grid van 4 lijnen, 2 horizontale en 2 verticale, die je beeld in 9 vlakken verdelen. Dit is enkel bedoeld als hulpmiddel bij je compositie. De lijnen komen niet terug in je uiteindelijke foto!
  • Gebruik de 'menselijke maat' om duidelijk te maken hoe groot (of klein) een gebouw, dier of ander object is. Dat wil dus zeggen dat je zorgt dat er in je foto, behalve het object zelf, ook een (deel van) een mens te zien is.
Wil je zien wat voor foto's Joost Bastmeijer zelf zoal maakt? Volg hem dan op Instagram. Hij woont tegenwoordig in Nairobi, Kenia en schiet ook daar weer bijzonder mooie plaatjes.

Bron: Radar