Er loert alweer een nieuw gevaar om de hoek voor internetradio, zowel voor de radiostations met een webstream zelf als voor de luisteraars van deze streams.

Op 4 februari wordt Chrome 80 uitgerold en die houdt een zeer belangrijke wijziging in voor websites met audio- en videostreams. Chrome – en ook vrijwel alle andere browsers – verstrengen namelijk hun beleid ten opzichte van ‘mixed content’, gemengde inhoud dus.

We zouden u hier kunnen overdonderen met een uiteenzetting voor geeks, maar eenvoudig uitgelegd komt het hierop neer: als de webstream begint met (de onveilige) http, dan zal die in de browser meer dan waarschijnlijk niet meer werken via websites die beginnen met (de beveiligde) https.

Chrome zal vanaf versie 80 in https-websites alle audio- en videobronnen in http proberen te laden via een beveiligde https-verbinding. Lukt dat niet, dan blokkeren de streams. Terugvallen naar http zal niet meer kunnen in https-websites. Gebruikers kunnen wel nog toestaan dat de gemengde inhoud wordt geladen, maar dit is niet de standaard.

Hetzelfde geldt trouwens voor gemengde afbeeldingen, maar de overstap naar blokkeren gebeurt daar pas definitief in Chrome 81. In Chrome 80 zegt de webpagina bij gemengde afbeeldingen enkel dat die ‘niet veilig’ is, ook al gebruikt die website het https-protocol.

Veel radiostreams, zowel in Shoutcast als (iets minder) Icecast, gebruiken op vandaag nog steeds het onveilige http-protocol. Internetradio’s die zowel een http- als een https-stream hebben, gebruiken hiervoor trouwens een verschillende poort. Dus als de https-website nog een verbinding maakt met de http-stream, dan zal die niet automatisch overschakelen op die https-stream.

Het probleem voor webstreams wordt best niet geminimaliseerd. Browsers zijn nog steeds met voorsprong de eerste luisterbron voor internetradio. Ze zijn vaak zelfs de eerste toegangspoort om nieuwe webradio’s te ontdekken. Externe players (Winamp, Windows Media Player, VLC, Foobar, etc.) zijn de tweede belangrijkste luisterbron, terwijl apps via smartphone of tablets en smartspeakers pas als derde en vierde komen. Zelfstandige internetradiotoestellen nemen, als vijfde bron, doorgaans slechts een beperkt aandeel van de luisteruren in.

Veel radioportals zullen vanaf Chrome 80 eveneens met kopzorgen zitten. Een in Vlaanderen veelgebruikte portalsite als Belgie.fm gebruikt bv. het https-protocol en dat is zeker niet het geval voor een groot deel van de streams die je daar vindt. De kans is dus groot dat op die site veel streams niet meer zullen werken, tenzij de webmaster voor elk station tijdig een https-stream vindt (spoiler: veel stations hebben die niet). Daarentegen gebruikt de browserversie van Radioline.co nog de niet-beveiligde http, dus daar zal zich niet onmiddellijk een probleem stellen. Al is dergelijke http-website ook geen echte garantie op de toekomst meer. Bij veel portals is het trouwens als webradio niet eens mogelijk om een https-stream in te dienen.

Je zou Chrome natuurlijk voorlopig links kunnen laten liggen, maar maak je vooral geen illusies. Firefox blokkeert standaard nu al gemengde inhoud, zoals scripts en iframes, en de verwachting is dat Mozilla ook op vlak van audio en video in de voetsporen van Google zal treden. Apple’s Safari is eveneens agressief in het blokkeren van gemengde inhoud. De Edge-browser van Microsoft is gebaseerd op de Chromium-code, die de basis vormt voor Google Chrome, en zal zich dus net zo gedragen als Chrome.

Kortom, nu Google en andere browsers gemengde inhoud veel moeilijker maken, zijn heel veel websites aan bezinning toe, zodat hun webpagina’s vlot blijven werken. Websites met internetradio’s worden daarbij vanaf volgende maand mee in de frontlinie gestuurd. Wordt ongetwijfeld nog vervolgd.

20-01-2020

(bron /radiovisie.eu)