Onder kinderen gaat momenteel een challenge rond waarbij zij 'uitgedaagd' worden opdrachten uit te voeren. Doen ze dat niet, dan zouden er nare dingen kunnen gebeuren, zo dreigen de verzenders bijvoorbeeld met het hacken van de telefoon van de ontvanger. Hoe ga je daar als ouder mee om?

'Het is vooral belangrijk dat ouders en opvoeders niet vanuit een soort onkunde, gebrek aan kennis of angst reageren, en zo kinderen bang maken', vertelt Justine Pardoen van Bureau Jeugd & Media. Pardoen ziet dat er een soort 'hype' ontstaat, ook vanwege de vele berichtgeving over het onderwerp. Ze benadrukt: 'De challenge is nep, bestaat niet, er is niks'.

Een challenge met gevaarlijke opdrachten
Wat houdt de challenge in? Op internet circuleren lijsten met vijftig opdrachten. 'Daar staan simpele dingen in als: sta op om tien voor half vier 's nachts, kijk horrofilms enzovoorts, maar ook: zet krassen in je arm, zoek contact met andere "whales", of snijd een walvis in je huid', legt Bureau Jeugd en Media uit in een blog. Een laatste opdracht van de challenge kan zijn om zelfmoord te plegen. Kinderen worden vaak via Instagram benaderd voor de challenge. Lees ook de uitgebreide uitleg van Opgelicht?! over de blue whale challenge.

Pardoen ziet dat dergelijke challenges eens in de zoveel tijd omhoog komen, 'en in de zomervakantie hebben kinderen meer tijd'. Het kan zijn dat een onbekende achter de challenges zit, het komt ook voor dat kinderen ze zelf onderling opzetten of doorsturen. Pardoen: 'Iemand die zich verveelt, en zin heeft om een ander de stuipen op het lijf te jagen. Of iemand die even wil kijken wat-ie kan bereiken bij jonge meisjes'.

Vertel je kind: geef geen persoonlijke informatie en: vraag hoe het gaat
Het advies van Pardoen: 'Zorg dat kinderen weten wat de grenzen van hun gedrag zijn: geef geen persoonlijke informatie af, wees voorzichtig met het accepteren van volgers. En kijk mee met wat kinderen online doen, helemaal als ze nog geen dertien zijn'. En: praat erover met je kind. Pardoen: 'Bij kinderen ouder dan dertien kun je misschien niet meer iedere dag in de telefoon kijken, maar je kunt er wel over praten. Heb jij al over de challenge gehoord? Wat voor accounts heb je eigenlijk?'

Het is ook belangrijk om steeds te peilen hoe het gaat, wees alert als een kind zich anders gedraagt. 'Vraag ook aan je kind: wat zou je doen als je hoort dat een ander kind erover praat of ermee bezig is: hoe zou je hem of haar helpen?'

Bron en foto, zorgnu.avrotros
20-07-2020